home Interiéry, Kuchyně Jak chytře uspořádat kuchyň?

Jak chytře uspořádat kuchyň?

Při výběru kuchyně nezkoumejte jen cenu, design, materiál a další parametry vycházející přímo z dané kuchyňské linky. Berte v potaz umístění jednotlivých částí. V chytře uspořádané kuchyni se vám bude lépe pracovat.

Základy ergonomie kuchyně

Při uspořádání kuchyně je nutné vycházet z toho, že se tento prostor dělí do tzv. „pracovních zón“. Jsou jimi ukládání (úložné prostory), mytí (dřez, myčka, mycí prostředky a pomůcky), příprava (přípravné práce k vaření, po ruce musí být nádobí a další pomůcky), vaření/pečení (varná deska, trouba na pečení, digestoř, nutnost hrnců, pánví, plechů a dalšího nádobí v dosahu).
Zóny ukládání potravin, mytí a vaření by měly tvořit rovnostranný trojúhelník. Díky tomuto uspořádání máte vše po ruce. Pokud v kuchyni trávíte více času, ušetříte si hodně kroků a práci si celkově usnadníte a zefektivníte.

Další typy pro chytré uspořádání kuchyně

  • Vyberte vhodné místo pro kuchyňskou linku. Kuchyňský dřez ani varná plocha by neměly být pod oknem. Máte-li situovanou kuchyňskou linku na straně oken, je nejlepší v jejich úrovni mít pracovní plochu.
  • Mějte dostatečně velkou pracovní plochu. Je hodně využívaná. Pokud si nevytvoříte na přípravu jídla dostatek místa, bude vaše práce nepohodlná. Ať už máte jakkoliv velkou kuchyni, pracovní plocha musí být minimálně 70 cm, spíše více.
  • Nepodceňujte úložné prostory. Kuchyně by měla pojmout hodně věcí. Kromě dostatečných úložných prostor se soustřeďte na to, aby byly věci uložené v místech, kde je potřebujete. Dozadu či do horních poliček dávejte věci, které používáte méně. Po ruce mějte pomůcky pro každodenní činnosti. V moderních kuchyních jsou oblíbené výsuvné systémy na místo klasický otevíracích skříněk. Jsou pohodlnější.
  • Zamyslete se nad výškou kuchyňské linky. Vaše předloktí a paže by měly svírat tupý úhel. Jinak vám bude linka nepohodlná a budou vás z ní bolet záda. Obvyklá výška je 85 až 90 cm. Myslete i na výšku dřezu. Měl by být o kousek výše než základní deska.
  • Promyslete umístění spotřebičů. Varná deska by neměla být blízko lednice či mrazáků a příliš se nehodí ani do rohu kuchyňské linky. Vhodné je umístit troubu tak, abyste se nemuseli příliš ohýbat. Menší spotřebiče rozmístěte po kuchyni podle toho, jak je používáte. Pokud je využíváte méně, nemusí být na lince.
  • Dbejte na to, aby pracovní plocha byla dobře osvětlená. Možnosti osvětlení jsou rozmanité.

Kuchyně do vašeho prostoru

Pokud máte malou či atypickou kuchyni, nebo si celkově nevíte rady s její ergonomií, zvolte si kuchyň na míru. Oslovíte-li kvalitního výrobce, bude dbát na ergonomická pravidla a vy budete mít jistotu, že se vám v ní bude dobře pracovat. Celkově kuchyně na míru vyjdou lépe vstříc vašim nárokům. Nevýhodou je však vyšší pořizovací cena.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *