home Kuchyně Z jakého materiálu vybírat nádobí

Z jakého materiálu vybírat nádobí

V současné době si můžete koupit nádobí do moderní kuchyně z různých materiálů. Jaké máte konkrétní možnosti a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Pojďme se s těmi nejvyužívanějšími materiály nádobí seznámit.

Smaltované nádobí

Dříve smaltované nádobí hrálo prim, ale i dnes má spoustu příznivců. Výhodou je, že máte na výběr z široké barevné škály, a oceníte i odolnost vůči vysokým teplotám, trvanlivost, snadnou údržbu a cenovou dostupnost. Se smaltovaným nádobím je však nutné šetrněji zacházet. Smalt je totiž poměrně křehký.

Litinové nádobí

I litinové nádobí má svou tradici a stále je mnohými s oblibou používané. Jeho hlavními přednostmi jsou dlouhá životnost a odolnost. Litinové nádobí má výbornou vodivost a dá se využít i k vaření na indukční desce. Navíc vám umožní vaření s minimem tuku. Na nádobí se totiž používáním vytvoří nepřilnavá vrstva. Některé modely mají vnitřní povrch z odolného smaltu. Z nevýhod si uveďme vyšší cenu a hmotnost.

Nerezové nádobí

Nerezové nádobí je rozšířené. Vyrábí se v různém provedení. Některé jsou tvořené ze tří, pěti, či osmi vrstev kovu. Lidé ho rádi využívají díky odolnosti vůči poškození i pachům, mají dlouhou životnost, četné využití a jsou rovněž určeny k vaření na indukční desce.
Počítejte však s tím, že u nerezavého nádobí je o něco náročnější údržba, především v případě, že se vám povede něco připálit. Alergici mohou mít potíže také s tím, že obsahuje nikl.

Keramické nádobí

Mnozí lidé s oblibou využívají keramické nádobí, které splňuje nároky moderního vaření, hlavně díky tomu, že je možné na něm připravovat pokrmy bez tuku. Keramické nádobídlouhou životnost, nepřilnavý povrch, ale také pěkný vzhled a je odolné vůči pachům. Nevýhodou je vyšší cena a některé modely nelze použít k vaření na indukční desce.

Titanové nádobí

Nádobí z titanu je charakteristické svou vysokou kvalitou spočívající hlavně v odolnosti, snadné údržbě, dlouhé životnosti, stálosti, výborné vodivosti (rychle se zahřeje a dlouho drží teplo) a i toto nádobí vám umožní zdravé vaření bez tuku. Snad jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Teflonové nádobí

Teflonové nádobí (z hliníku s nepřilnavou úpravou povrchu) také jistě znáte. Není drahé, umožňuje rychlou a pohodnou přípravu pokrmů a snadno se udržuje. Dejte si však pozor, abyste teflon nepoškrábali, ať už při údržbě nebo při vaření. Nepoužívejte na něj kovové nádobí.
Nevhodné je i přehřívání tohoto nádobí. Mohlo by způsobit odlupování povrchu. Z tohoto důvodu se hodí především na rychlé vaření.

Skleněné nádobí

A co nádobí z varného skla? Toto sklo je tvrdé a je odolné i vůči vysokým teplotám. Mnohým vyhovuje jeho průhlednost. Pohodlněji budete sledovat připravování pokrmu. Snadno se udržuje, není drahé a dá se v něm jídlo i skladovat. Jeho nevýhodou je nižší odolnost vůči velkým změnám teplot či silnému nárazu.